Dieta aparatowa, czyli jaka?

Twarde owoce, warzywa i orzechy są wrogiem dla aparatów ortodontycznych. Powód jest prosty: produkty te mogą je uszkodzić. Natomiast maliny, jagody, cukierki z karmelem oraz słodzone napoje zwiększają ryzyko powstania próchnicy,chorób przyzębia i stanów zapalnych dziąseł.

Z tego wpisu dowiesz się:

orzechy

Jak tego uniknąć?

Przy aparacie ortodontycznym musimy przestrzegać kilku zasad żywienia. Powinniśmy zrezygnować ze wszelkich twardych produktów: jabłek, kolb kukurydzy, popcornu, orzechów, świeżej marchewki. Jeśli nie możemy się im oprzeć, pokrójmy je na małe kawałki. Ale nie tylko twarde warzywa i owoce mogą być szkodliwe dla aparatu. Również niezdrowe nawyki, takie jak obgryzanie paznokci lub końcówek ołóweków i długopisów mogą doprowadzić do jego uszkodzeń. Uważajmy też na lepkie produkty, takie jak np. cukierki z toffi i karmelem, gumy do żucia, owoce kandyzowane, suszone morele i figi. Mogą one oblepić aparat. Problem stanowią też nasiona z jagód lub malin, które trudno usunąć. Unikajmy też gazowanych napojów i soków owocowych – zawierają w sobie bardzo dużo cukru, który tworzy płytkę nazębną. Wówczas bardzo szybko rozwijają się bakterie chorobotwórcze.

Dentim Clinic Katowice | Bydgoszcz

Umów się na wizytę


    Administrator danych: Medicover Sp. z o. o, Al. Jerozolimskie 96, 00 – 807 Warszawa. Pełna informacja na temat przetwarzania danych: klauzula informacyjna.






    [text kreacja class:wpcf7-display-none "[_url]"]