fbpx
Katowice: 32 720 12 47 Bydgoszcz: 52 522 28 88

32 206 88 00 502 069 396

NAJLEPSZA KLINIKA W POLSCE WEDŁUG GCR

Dieta aparatowa, czyli jaka?

orzechy

Twarde owoce, warzywa i orzechy są wrogiem dla aparatów ortodontycznych. Powód jest prosty: produkty te mogą je uszkodzić. Natomiast maliny, jagody, cukierki z karmelem oraz słodzone napoje zwiększają ryzyko powstania próchnicy,
chorób przyzębia i stanów zapalnych dziąseł.

Jak tego uniknąć?

Przy aparacie ortodontycznym musimy przestrzegać kilku zasad żywienia. Powinniśmy zrezygnować ze wszelkich twardych produktów: jabłek, kolb kukurydzy, popcornu, orzechów, świeżej marchewki. Jeśli nie możemy się im oprzeć, pokrójmy je na małe kawałki. Ale nie tylko twarde warzywa i owoce mogą być szkodliwe dla aparatu. Również niezdrowe nawyki, takie jak obgryzanie paznokci lub końcówek ołóweków i długopisów mogą doprowadzić do jego uszkodzeń. Uważajmy też na lepkie produkty, takie jak np. cukierki z toffi i karmelem, gumy do żucia, owoce kandyzowane, suszone morele i figi. Mogą one oblepić aparat. Problem stanowią też nasiona z jagód lub malin, które trudno usunąć. Unikajmy też gazowanych napojów i soków owocowych – zawierają w sobie bardzo dużo cukru, który tworzy płytkę nazębną. Wówczas bardzo szybko rozwijają się bakterie chorobotwórcze.

Zapisz się do naszego newslettera!

Nie spamujemy, wysyłamy tylko powiadomienia o nowych wpisach na blogu i możesz się wypisać w każdej chwili.



error: Zakaz kopiowania treści!!